blueberry cheese cake recipe V2

>> Tuesday, February 1, 2011


mengapa di tajuk ini ada V2? sebab ini adalah recipe versi kedua.. versi pertama dah pernah publish di sini pada tahun lepas and this V2 recipe is an altered recipe.. kiranya ada penambahbaikan dari segi rasa n tekstur..


yeah.. skills need to be develope... my 1st attempt of making this blueberry cheese cake tastes good but the looks was sooooo ....... hurm... buroks!!! hehe! so, after making some research, then i came out with this recipe.. taraaa!!!
for the crust:
  • 100g any kind of biskut - preferably digestive biscuits
  • 50g butter - room temperature (make it soft, not melt!)
for the batter:
  • 250g cream cheese
  • 200ml whipping cream
  • 150g plain yogurt
  • 1/2 tsp lemon essence
  • 1 tsp vanilla essence
  • 60g fine sugar
  • 15g gelatin + 125ml hot water (keep aside till warm)
  • blueberry filling secukupnya (i used around 200-250g)
methods:
  1. buat crust - hancurkan biskut (i juz used food processor and terus masuk butter skali!)
  2. gaul biskut hancur dengan butter (actually amount of butter ni varies bergantung kepada jenis biskut yang diguna. cuba kepalkan campuran ini. jika mudah dikepal tanpa terlerai, it means its ready to use!)
  3. tekan2 supaya padat dalam spring form (loyang khas untuk cheese cake) then masukkan dlm fridge (i guna bantuan sudu - kompem padat!)
  4. pukul cream cheese till lembut. i potong2 cream cheese ni dulu.
  5. masukkan gula. pukul till even. (pukul tu means dengan mixer yeh.. bukan dengan rotan! hehe! mentang2 la aku ni cikgu.. u ols perli2 pulak yeh!)
  6. mix in yogurt. then the essence. then whip cream. then warm gelatin mixture.
  7. using spatula, spoon in 2 tbs of blueberry filling to the batter. jangan kacau sampai sebati. juz gaul manja2 untuk menghasilkan 'marble-look'
  8. tuang dalam spring form. sejukkan.
  9. lepas kek dah keras, jangan buka lagi spring form. bacuh lebihan blueberry ngan 1 sudu teh gelatin+ 5tbs air panas.
  10. tuang atas kek yang dah keras. sejukkan lagik skali.
  11. kaedah 8 dan 9 boleh skip jika nak tuang lebihan blueberry atas kek secara meleleh-leleh... pastikan spring form dah buka b4 tuang blueberry filling tu.

senang aje kan? selamat mencuba dan selamat beramal!

0 komenz: