cheezy chiffon cake

>> Friday, June 17, 2011

hurm.. dah tercerna sume dan penyerapan asid amino, glukosa, asid lemak serta gliserol pun dah lama berlangsung... baru ada masa nak hapdet ini resepi.. gebus gilers kek nih! best2!!!






CHIFFON CHEESE CAKE





BAHAN-BAHANNYA :-)
60 ml susu cair
40 g cream cheese
25 g mentega
1/2 camca teh esen vanilla
65 g tepung gandum
4 kuning telur
4 putih telur
100 g gula halus
Secubit garam halus
1/4 camca teh cream of tartar
 
CARA MEMBUATNYA :-)

1.        Satukan cream cheese, susu cair dan mentega dalam bekas tahan panas, cairkan menggunakan kaedah double-boiler (seperti dalam gambar) hingga semua sebati dan bersatu. Alihkan dan biar sejuk sedikit.

2.        Masukkan tepung, gaul rata. Tambah kuning telur dan esen vanilla, kacau hingga sebati. Ketepikan sebentar.

3.        Putar putih telur hingga berbuih, masukkan gula halus sedikit demi sedikit hingga habis, tambah garam halus dan cream of tartar. Putar hingga kental.

4.        Gaul no.3 ke dalam no. 2 secara kaedah kaup balik hingga rata. Tuang dalam tin chiffon berukuran 23cm (tin tak payah sapu mentega).

5.        Bakar dalam oven yang telah dipanaskan terlebih dahulu pada suhu 175C selama 35 - 40 minit, bergantung pada oven masing2. Bila kek masak, keluarkan dan terbalikkan tin, biar dalam keadaan begini sehingga sejuk.

6.        Sisip tepi tin dan dasarnya untuk mengeluarkan kek chiffon, potong dan boleh dihidangkan. Kek akan sedikit mengecut bila masak...

walllahhhhh!!! sedap dan gebu.. rasa cheese yang sangat light... nampak ada sedikit rekahan seksi di situuu.. owh... menurut tip pembuatan kek, kek merekah terlebih seksi ada 2 sebab - oven tak cukup panas atau oven panas ter-over! hahaha! mana 1 kesalahan i.. ntahhh!!! hihihi! wat ever it is.. kek tetap SEDAPPPP BANGETTT!!!

2 komenz:

Anonymous June 18, 2011 at 5:05 AM  

caya lah nazza..
kagum..
break a leg ! :)