experiment - apom gula hangus

>> Saturday, June 26, 2010

baiklah.. lepas entry bersuka suki, kita buat entry makan2 pulak... hihi! sebenarnya ai buat menda alah ni minggu lepas, balik dari vacation ai yang tak hengat tu.. tapi baru sekarang berkesempatan nak upload kat sinih.. okeh.. mari ai share dengan u ols resepi mudah lagi lazat - APOM GULA HANGUS.. ada setengah tempat pangge kek sarang semut... sebab? memang ada sebab.. bila dah masak dan dipotong, ada rupa macam rumah yang semut duduk dalam tanah.. tapi bila ai usha2, pattern dia lebih kepada umah anai2! haha! yela, takkan nak namakan kek sarang anai2 pulak, kan... **eeeuuuwww**
2 cawan gula pasir dihanguskan dahulu.. yang anda lihat ni separa hangus yeh..

gula yang dah hangus tadi dicampur dengan 2 cawan air dan 3 sudu besar mentega.. eppp!!! ape gelak2??? memang la comot dapur tu.. 1st timer la katakan.. mana ai nak tau dia nak melimpah ruah time masukkan air.. ai pulak tuang air tu macam air terjun kat periuk nih.. maunya tak melimpahhh!!! so, my advice is, bila gula tu dah completely hangus, tuang air sedikit demi sedikit dengan manjanya.. okehhh??? campuran ini dimasak hingga mendidih dan api dapur pun boleh ditutup..


malas nak pakai mixer, i pakai blender aje.. **make sure blender takde rasa cili or bawang yeh**
dalam blender ni ada 7 biji telur (diblender kembang) + 1 tin susu pekat manis lemak berkrim disukai ramai + 2 cawan tepung + 1 sudu besar soda bikarbonat....
setelah sume dah sebati, masukkan alat2 yang dalam periuk tadi dalam campuran ni... blender/pukul till even.. masukkan esen ros sebanyak 1 sudu teh dan stir....


then, pour dalam loyang kesukaan anda.. juga boleh buat guna loyang muffin.. make sure loyang digris dahulu.. sebaiknya anda tutup loyang ni dengan aluminium foil agar air kukusan tak menitik dalam adunan.. tapi i buat cara tradisional aje.. amik kain bersih, cover bahagian atas pengukus then kapit ngan penutup pengukus... kukus selama 1 jam (untuk loyang mcm ai. kalo loyang bulat biasa, sejam lebih okehhh!)



kekembangan yang melampau - loyang ni nampaknya agak kecik untuk rumah semut ini.. huhu!



ha... cuba u ols tengok betul2.. macam umah anai2 kan? so resepi ai ni nak tuka tajuklah - kek sarang anai2 kembang terlampau! hahaha! sedap ke? uishhhh! mestila sedap.. resepi ai ni kompem tak terlalu manis (sedang2 aje) dan teksturnya sangat lembut dan rasanya sangat lazat dan tak seperti di kedai2 kueh yang ada rasa soda bikarbonat yang terlalu nyata.... cewah! promot tu penting..!!!

2 komenz:

s.c.h.u.l.t June 29, 2010 at 1:09 PM  

omg!! kek gula hangus kegemaraaaaaaaaan!