nyummylicious fruit cocktail pudding
>> Saturday, January 30, 2010
okeh.. planning kemarin takda pun yg mjadik! huhu! yela, kita mrancang, Tuhan yg menentukan.. **padahal aku bgn lewat n kelam kabut cleaning the house n do some laundry except for the spagetti part.. tu je yg mjadik..
bakul baju stinggi lebih semeter telah penuh.. malah mlimpah ruah.. mminta2 utk dilipat.. bab mlipat baju ni, encek suami je yg rajin.. **thanks 2 u, encek suami!! tp yela.. dah weekend, takkan nak suh dia lipat jugak.. huhu!
ptg, encek suami kuar.. leaving me alone.. parents takda, gi mziarah kat jb.. so, i came out with this thingy... taddaaaa!!!
orang yg 'sistematik' mcm saya ni mmg mcm ni la keadaannya.. hahaha! sistematik la sangaaattttt!
okeh, bancuh tpg custard ngan air n susu cair.. using whiskers, stir till dissolved.. letak atas api... i mean, dapur.. nak guna dapur arang pun ok.. mana2 yg u olz comfortable with..
dah pekat, likat, n bkilat, buh dlm loyang.. kalo nak cantik, letak dlm sundae cup ke.. or mangkuk acuan yg kcik2 comel tu pun ok.. tp saya ni malas nak korek menda2 tu sumer, pakai capai je pe yg ada depan mata.. okeh.. skrg, ketepikan encek custard..
part buat sos pulak.. susu cair+air+sugar+vanilla essence.. stir atas api.. ops.. b4 that, larutkan bancuhan ini dgn sdkt tepung kastard agar mendapat warna yg cantik n tekstur yg pekat.. panaskan till mendidih.. tutup api.. sejukkan.. dah sejuk nnt u olz tapis n buh la dlm teko comel okeh!!!
time tgh buat encek puding custard n sos, didihkan air.. utk bancuh jeli kristal.. tak kesahla nak kaler pe, perasa apa.. kat kedai ni ada 2 prasa ni je, saya takda pilihan.. kalo ada kaler ijau tampak lebih mnawan! **background yg sgt penting utk mberitahu anda, ini adalah jeli kristal!
part ni plg best! sume barang dlm gamba ni u olz campurkan utk diceduk2 smasa nak mkn nnt.. **kecuali measuring cup tu.. jgn pi gui skali pulak!! mari saya pkenalkan..dlm tapawer kotak kcik tu, biji slasih yg tlh direndam 'sblm subuh'.. then nata de coco, then jeli kristal, then fruit cocktail... jeli kristal tu nnt diceduk2 je buh dlm bekas fruit cocktail tu.. okeh???
8 komenz:
bertuahnya dapat bini yg rajin masak..kalaula aku pon rajin cenggini...kalaula
ala.. aku ni weekend je memasak.. ari lain, jgn harap la...
Wei..kenapa hang x buat rancangan memasak..mesti ramai nak tengok..tp kalu hang masak bawak mai kat kami di sekolah pun sedap jugak..he2, makan free le kami
slalu gak bawak kat sklh.. dah hangpa sume asik duk bawah tempurung.. nak kelui pun jauh sgt.. rajin2 la mai bilik guru.. hehe!
meleleh air liur saya!
slurppp....
nazza mmg pandai memikat hati hubby!
hehehehe! thanks 4 the compliment!
**saya tersiput2 malu!!!
kak nazza, camne sukatan nak buat source susu tu?saya biasa makan pusing jelly nona tu dgn susu cair ideal..tak campur pape pun..
owh.. setin susu ideal tu letak 2 sudu besar tepung kastard yg telah dibancuh dengan air terlebih dahulu (air tu lebih kuang suku dari sukatan tin susu cari), then masak.. letak gula secukup rasa..
Post a Comment